Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu
  • English
  • Română
  • Slovenčina

Mikorrhiza gombákkal a talajszerkezet- és vízháztartás javításért

A tápanyag- és vízgazdálkodási kérdések és az utóbbi évek gazdasági- és klimatikus változásai folyamatos kihívások elé állítják a gazdálkodókat. Egyre többen mozdulnak el a költséghatékony, alternatív megoldások irányába és olyan lehetőségeket keresnek, amelyeknek fókuszában nem a kijuttatott inputanyagok mennyiségének növelése, hanem azok hasznosulásának fokozása áll.

Egyre többen preferálják a költséghatékony, alternatív megoldásokat, ideértve a talajkímélő agrotechnikai változtatásokat is. A talaj fizikai állapota azonban jelentős mértékben függ a biológiai tényezőktől, beleértve a szerves anyagokat és a talajban élő mikro- és makro-szervezeteket is. Ezek egészséges együttes működése hozzájárul egy egészséges talajszerkezet fenntartásához, amely ideális környezetet teremt mind a víz, mind pedig a jelen lévő és kijuttatott tápanyagok optimális hasznosulásához.

A talajok élővilágának kiemelt fontosságú szereplői a mikorrhiza gombák. Élettani szerepük nagyon régóta ismert, hiszen jelenlétük nélkül a legtöbb növény sokkal kisebb mértékben és nehezebben férne hozzá a megfelelő víz és tápanyagforrásokhoz. Ugyanakkor, mint természetes mikroszervezetek, rendkívül érzékenyen reagálnak a külső behatásokra, kemikáliákra, környezeti változásokra. A túlzott vegyszerezés, és talajforgatás, levegőtlen talajszerkezet, mind a mikrobiológiai szervezetek egészséges életterét korlátozó tényezők.

A mikorrhiza gombák a növényi gyökér sejtjeibe hatolva (endomikorrhiza), szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a növénnyel. Mikroszkopikus szálakkal (hifa) szövik át a talajt, hálószerű szerkezetet (micélium) kialakítva, mely megnöveli a gyökér felületét. Jelentős szerepet játszanak a talaj szerkezetének, vízháztartásának, tápanyag ciklusainak javításában, valamint fokozzák a növény stresszel és betegségekkel szembeni ellenállóságát.

A szimbiotikus kapcsolatokkal rendelkező növények jelentősen több tápanyag és víztartalékkal rendelkezhetnek. Jelenlétük mellett kifejezetten megnő a talajban lévő foszfor felvehetősége. Amíg a gyökerek elsősorban a talaj lazább részeit hálózzák be, addig a gombahifák, képesek a tömör talajrétegek, rögök átjárására is. Ezáltal olyan helyekről is elérhetővé válnak a talajban raktározott víz és tápanyag készletek, amelyeket a növény saját gyökérzetével már nem érne el. A komplex mikrobiológiai (mikorrhiza + baktérium) kezelések hatására a gyökérrendszer és a talajlakó élőlények között jelentősen több hasznos kapcsolat alakul ki, mely hozamnövekedést is eredményez.

A komplex és kényes gyártási kihívások miatt a mikorrhiza termékek gazdasági felhasználása az utóbbi időkig nagyon magas árkategóriájú, prémium biológiai megoldásnak számított. Azonban egy sikeres, nagyon ellenálló Glomus iranicum gomba törzsnek és egy speciális gyártástechnológiai újításnak köszönhetően, ma már a hazai piacon is kedvező áron elérhetővé váltak a mikorrhiza készítmények. A Terragro Kft. által forgalmazott RESID mikorrhiza tartalmú termékek a szántóföldi környezetben kiemelkedő teljesítményt nyújtó Glomus iranicum var. tenuihypharum mikorrhiza törzset tartalmazzák. Ez a törzs kifejezetten jól alkalmazkodik és segíti a növényeket a szárazabb időszakokban is, hiszen arid környezetből származik. Sótűrése és ellenálló képessége kiváló. A RESID mikorrhiza tartalmú termékek hatékonyságát már független hazai kísérletek és növekvő számú gyakorlati tapasztalatok is alátámasztják.

Fehérné Boros Irén

területi képviselő
Jász-Nagykun-Szolnok, Békés

Telefon: 06 (30) 180-5888
E-mail: info@terragro.hu