Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu
  • English
  • Română
  • Slovenčina

Új korszak a talajok fejlesztésében

A BIOFIl Technológia segítségével új korszak kezdődik a biológiai talajerő gazdálkodásban. 2021 tavaszán a már megszokott és bevált BIOFIL termékek mellett új, a hazai piacon egyedülálló termékek jelennek meg. Segítségükkel már a biológiai talajvédelem is új értelmezést nyer.

Talajaink nem pusztán fizikai és kémiai „összetevőkből” állnak. Igen fontos összetevőjük, tulajdonképpen „mozgatórugójuk” a biológiai szereplők, a mikro- és makroorganizmusok. A nagy terméshozamokat, valamint az előttünk álló időszakban talán még ennél is fontosabb termésbiztonságot akkor érhetjük el, ha nem pusztán a fizikai és kémiai összetevőkkel foglalkozunk, hanem egy jól ketyegő svájci órához hasonlóan a szerkezet mozgatórugóját is karban tartjuk.

A talajokban található mikroorganizmusok – hogy csak a legfontosabbakat említsük – felelősek a tápanyagok és szerves anyagok körforgásáért, a talaj termékenységéért, a talaj pufferkapacitásáért, egyes talajból fertőző növénybetegségek visszaszorításáért. Mindemellett még növényi növekedést segítő hormonszerű anyagokat is termelnek, fenntartják a talajszerkezetet. Az intenzív talajműveléssel azonban hosszú idő óta, rendszeresen bolygatjuk ezt az egyensúlyi rendszert, romboljuk a mikrobióta életközösségét. Így talajainkban a biológiai folyamatok sebessége megváltozik, a folyamatok részben-egészben jelentősen sérülhetnek, felborulhat az egyensúly.

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva érhető el.

Ország Csaba

területi képviselő
Jász-Nagykun-Szolnok, Békés

Telefon: 06 (30) 180-5888
E-mail: info@terragro.hu