Leírás
A borsó gyökerén gümőt képző Rhizobium leguminosarum baktérium, hasonlóan minden rhizobiumhoz, a gyökér növekedése során a hajszálgyökereket fertőzi. A gümőben szimbiózisban élő baktériumok tápanyagokat cserélnek a növénnyel. A borsó megfelelő gümőzése esetén a baktériumok képesek a nitrogénszükséglet jelentős részét biztosítani a tenyészidőszak során. Továbbá a termesztés után jelentős mennyiségű nitrogén maradhat a talajban, ami a következő kultúra számára rendelkezésre áll, ez elsősorban kalászos kultúrák esetén előnyös.
Ügyelni kell rá, hogy túlzott nitrogénellátás esetén a borsó gümőképződése nem lesz megfelelő. A megfelelően oltott és gümőző borsó gyorsabban fejlődik, magasabb termést hoz és jobbak lesznek a beltartalmi mutatók is.
A BIOFIL® Borsó alkalmazásának előnyei:
-
- Használatuk hatékony gümőzést eredményez, mely nagyrészt biztosítja a növény nitrogén ellátását.
- A talajban visszamaradó nitrogén az utóvetemény terméseredményére is jótékonyan hat.
- Szántóföldi, nagyüzemi kísérletek alapján bizonyítottan terméstöbbletet és a beltartalmi mutatók javulását eredményezik.
- Támogatják a növények dinamikus fejlődését és optimális növekedését.
- A kultúrnövény stressztűrőbb és egészségesebb lesz. A jól gümőzött növényállomány a szárazságot is jobban bírja.
Összetétel:
A készítményben lévő baktériumtörzs (Rhizobium leguminosarum) gazdanövény specifikus, a borsón (Pisum sativum) kívül a lóbab (Vicia faba), bükkönyfélék (Vicia spp.) lencse (Lens culinaris) és lednek (Lathyrus spp.) oltására is alkalmas, más növényi kultúrák esetében nem hatásos.
Alkalmazás:
Talajoltásra, a gümőképzés elősegítése érdekében, minimum 0,4 l/ha mennyiségben, a kijuttató eszköztől függően 50–200 l/ha vízmennyiséggel, vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, majd azonnal beforgatva. A BIOFIL® Borsót BIOFIL® Talaj-pH specifikus készítményekkel együtt, kombinációban javasoljuk használni. A kijuttatandó dózis legalább 0,4 l/ha BIOFIL® Borsó és 1 l/ha BIOFIL® Talaj-pH specifikus oltóanyag, tankmixbe keverve.
További információk
- Tárolhatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűtött, de fagymentes, közvetlen napfénynek és sugárzó hőnek nem kitett, fedett helyen tárolandó.
- Eltarthatóság: eredeti, bontatlan csomagolásban:
- 0-5°C közötti hőmérsékleten 6 hónapig (0°C alatt a termék károsodhat)
- 6-10°C közötti hőmérsékleten 4 hónapig
- 11-20°C közötti hőmérsékleten 1 hónapig
- 21-25°C közötti hőmérsékleten 2 hétig