Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu
  • English
  • Română
  • Slovenčina

Patogén visszaszorítás AÖP támogatással

Kora tavaszi megelőző védelem a talajból fertőző patogén kórokozók ellen, költséghatékony, minőségi megoldás az Agro-Ökológiai Program (AÖP) azonnali teljesítésével!

A 2023. évben induló AÖP támogatás egyik befutó slágerterméke a BIOFIL® Talajőr lett. Ez a talajoltó készítmény olyan Bacillus törzseket tartalmaz, amelyek szántóföldi felhasználása nem csak hazai, hanem globális szinten is intenzíven növekszik. Népszerűségét annak köszönheti, hogy az alkalmazott Bacillustörzsek patogén gátló hatásúak, fizikai ellenállóságuk magas fokú és emellett PGPR azaz növényi növekedés serkentő hatásúak.

Hatékony patogéngátlás

A hazai talajokból izolált baktérium törzseket tartalmazó BIOFIL® Talajőr készítmény a talajegészséget hivatott fenntartani. A termékben található Bacillustörzsek sziderofor-termelők és tápanyag mobilizáló hatásúak, biológiai úton kiszorítják a talajban terjedő és onnan fertőző kórokozó gombákat a gyökérkörnyezetből. Működésük lényege, hogy élettérfoglaló stratégiájuknak köszönhetően a növények gyökérzetét gyorsan és nagymértékben kolonizálják, rövid idő alatt az egész gyökérfelületen megtelepszenek. Olyan antibiotikumokat is termelhetnek, amelyek eredményesen korlátozzák a talajból fertőző növényi patogének terjedését, mint például a Fusarium, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia. Ez segít nagy hatékonysággal kiszorítani a gyökérkörnyezetből a fertőző kórokozókat. A BIOFIL® Talajőr talajba forgatásával tehát a növények kórokozók általi megbetegedésének esélye nagy mértékben csökkenhet.

A készítményben található baktériumok ellenálló kitartó képleteket (spórákat képeznek). Ezek a vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák csíraképességüket hosszú ideig képesek megtartani, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal fokozott védelmet biztosít, így megvédi a baktériumokat, ezáltal jóval több lehetséges agrárinput készítménnyel keverhető, mint más hasonló típusú készítmények.

Javasolt technológia

A BIOFIL® Talajőr talajoltó baktérium készítmény kijuttatását a talajra permetezve, majd 5-10 cm mélyen beforgatva végezzük, magágy készítésekor vagy vetéssel egy menetben. Alkalmazása a specifikus igényeket figyelembe véve (pl.: tápanyag mobilizálás, talaj szerkezet javítás stb.) a többi BIOFIL® készítménnyel kombináltan is javasolt. A BIOFIL® termékek kimagasló minőségben fermentált, alacsony dózisú (0,2-0,4 dl/ha), költséghatékony, könnyen kezelhető, környezetbarát megoldást nyújtanak a gazdáknak. Alkalmazásuk az AÖP-ban 2 pontot jelent.

Fontos, hogy az AÖP támogatásban mikrobiológiai talajoltásra csak azok a készítmények alkalmazhatók, amely termékek engedélyokiratában ez külön fel van tüntetve. Az engedélyokiratban jelzett technológiai előírások betartása, az engedélyezett kultúrák figyelembevétele és a feltüntetett dózis alkalmazása mind elengedhetetlen feltétele az AÖP támogatáshoz szükséges előírások teljesítésének.

A cikk elérhető a magro.hu oldalán is.

Fehérné Boros Irén

területi képviselő
Jász-Nagykun-Szolnok, Békés

Telefon: 06 (30) 180-5888
E-mail: info@terragro.hu