Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu EnglishOroszRomán youtube facebook
terragro logo biofil logo

Hírek

BIOFIL Szója: A szójatermesztés alapja
2021. 04. 05.

A szója nitrogénigényes növény. Szerencsére a Bradyrhizobium baktériumokkal kialakított szimbiózis révén képes a jelentős nitrogénigény nagy részét saját maga számára biztosítani. A Bradyrhizobium baktériumok a gyökérzeten kialakuló gümőkben élnek. Képesek a légköri nitrogént a növény által hasznosítható formába alakítani és a rendelkezésére bocsátani. Legismertebb közülük a Bradyrhizobium japonicum. A növény és a baktérium közötti kapcsolat gazdanövény-specifikus, azaz a szóját más nitrogénkötő baktérium nem képes „fertőzni”, rajta gümőt képezni.

Azokon a talajokon, ahol még soha vagy több éve nem termeltek szóját (pl. vetésforgó miatt 3-4 év is kimaradhat), feltétlenül szükséges a talajt oltani, mivel a gümőképző baktérium egyedszáma a talajban gazdanövény hiányában jelentősen csökken. Azokon a területeken is fontos a talajoltás, ahol gyakran kerül sor szójatermesztésre, ugyanis a környezeti tényezők (pl. aszályos tavasz) jelentősen befolyásolhatják a gümőképző rhizobiumok mennyiségét és életképességét. Kutatásaink és üzemi vizsgálataink alapján a leghatékonyabb megoldás, ha a csávázott és oltott szójavetőmag mellett a talajoltást is elvégezzük. Ez a kettős oltási technológia elterjedt az USA nagy szójatermesztő területein is.

 

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva érhető el.