Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu
  • English
  • Română
  • Slovenčina

Mikrobiológiai készítmények kölcsönösen pozitív hatásai

A növények fejlődésének kulcsfontosságú faktorai közé tartozik a különböző patogén kórokozók elleni védekezés, valamint a tápanyag és vízellátás optimalizálása. Ennek megoldása egyre nagyobb nehézségek elé állítja a termelőket.

A BIOFIL kutatás- fejlesztési tevékenységének egyik kiemelt irányvonala a talaj immunrendszerének és szerkezetének mikrobiológiai irányú javítási lehetőségeinek vizsgálata, azon baktériumtörzsek izolálása, amelyek szerepet játszanak a különböző patogén kórokozókkal szemben, és/vagy pozitív, építő hatásúak a talaj szerkezetére. A talaj baktériumok ugyanis fontos szerepet játszanak egyes növényi kórokozókelleni védekezésben, hiszen olyan anyagcseretermékeket is termelhetnek, amelyek csökkentik a patogén kórokozók szaporodási lehetőségeit (sziderofor hatás). Ugyanakkor ezek a baktériumok szoros biokémiai kapcsolatokat alakíthatnak ki a növények gyökereivel, mely pozitív hatással lehet a terméseredményre.

A növények természetes ellenálló képességének alapja a megfelelő víz- és tápanyagellátottság. A mezőgazdasági területek intenzív művelése azonban gyakran zavart okoz a természetes morzsa frakciók kialakulásában. Jó szerkezetű talajokban az optimális szemcseméretű aggregátumoké a főszerep, a morzsás talajszerkezet kialakulását bizonyos talajbaktériumok által termelt nyálkaanyagok (EPS) ragasztó hatása is elősegíti.

A tápanyagellátottság biológiai szintű javítását rendszeres talajoltással érhetjük el, melynek hatásfoka fokozható a talajbaktériumok és mikorrhiza gombák kölcsönhatásának elősegítésével. A mikorrhiza gombák szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a növényekkel, elősegítve a tápanyagok és víz hatékony felvételét, míg egyes talajbaktériumok képesek az ásványi tápanyagokat felvehető formába alakítani. A mikorrhizával átszőtt talaj tápanyagellátó képessége és szerkezete is javul.

A kérdés, hogy egy baktériumtermék és mikorrhiza gomba termékkombináció milyen változásokat okozhat a talajban, kifejezetten izgalmas területet nyit meg a mezőgazdasági kutatásokban.

Független egyetemi kísérletekkel, több alkalommal sikerült kimutatni, hogy a BIOFIL® Klíma talajszerkezet- és vízháztartás javító talajoltó baktériumtermék a RESID® MG mikorrhizával is kezelt területen további termésnövekedést tudott generálni. Egyéb termékkombinációkkal, amikor a patogének elleni védekezés érdekében BIOFIL® Talajőr-rel is kezeltük a talajt, további termésnövekedést eredményezett. Összességében mind a mikorrhizával, mind a baktériummal és a mikorrhiza-baktérium kombinációval kezelt területek is kifejezetten jó kezeléshatásokat mutattak eltérő talajtípusokon és kultúrákban erősen aszályos körülmények között is (1. és 2. ábra).

A klimatikus és talajállapot változások, növényvédő szerkivonások okozta problémák ellenére az egyre fejlettebb technológiai megoldások segítenek abban, hogy hatékonyan reagáljunk ezekre a problémákra. A bemutatott vizsgálatok eredményei egyértelműen jelzik, hogy a mikrobiológiai termékek precízen megtervezett alkalmazása kiegészítő megoldás lehet annak érdekében, hogy továbbra is eredményesen tudjunk gazdálkodni.

Az AÖP (Agro-ökológiai Program) keretében a BIOFIL® baktérium és mikorrhiza termékek akár 2 pontot is érhetnek és a program keretében továbbra is felhasználhatóak.

www.terragro.hu

Fehérné Boros Irén

területi képviselő
Jász-Nagykun-Szolnok, Békés

Telefon: 06 (30) 180-5888
E-mail: info@terragro.hu