Leírás
A termék olyan baktériumtörzseket tartalmaz, melyek élnek ugyan a hazai talajokban, de általában kis számban. Gyors és intenzív cellulózbontást érhetünk el a termék alkalmazásával. A benne szereplő baktériumok már alacsony talajhőmérsékleten is szaporodnak. Mivel a talajkémhatás szempontjából tágtűrésű baktériumtörzsek alkotják, ezért savanyú, lúgos és normál talajokon is eredményesen alkalmazható a szárbontó szer. A BIOFIL® Szárbontó nagy kapacitású nitrogénkötő baktériumtörzset tartalmaz, ezért nitrogén kiegészítés nem szükséges a tarlóbontáskor. A készítmény a talajban felszaporodó káros patogén gombákat eredményesen visszaszorítja.
A BIOFIL® Szárbontó alkalmazásának előnyei:
-
- Sokkal gazdaságosabban bontja el a növényi maradványt, mintha nitrogén műtrágyát alkalmaznánk.
- Tápanyagot biztosít növényeink számára.
- Csökkenti az áttelelésre képes kórokozók életterét, továbbá korlátozza a jó szárbontó képességgel rendelkező patogén gombák felszaporodását (pl. fuzáriumok).
- Hatékony nitrogénkötő baktériumot tartalmaz, így nem alakul ki pentozánhatás.
- Csökkenti a lekerülő kultúra után visszamaradó szármaradványokból adódó művelési nehézségeket a következő kultúra vetése során.
- Csökken a vonóerő szükséglet a talajszerkezet javulásának köszönhetően.
Összetétel:
Baktérium: Brevundimonas mediterranea, Achromobacter spanius, Celvibrio fibrivorans, Azotobacter croocroccum. Baktériumok (0,4 m/m%), táptalaj (0,3 m/m%), víz (99,3 m/m%).
Alkalmazás:
A készítményt tarlóhántás előtt vagy azzal egy menetben kell alkalmazni. A BIOFIL® Szárbontó készítmény 1,0-1,5 l/ha dózisban alkalmazható, kijuttató berendezéstől függően 25–50 vagy 200– 400 l/ha vízzel. Amennyiben még abban az évben valamilyen utóveteményt tervezünk, akkor a BIOFIL® Szárbontót a BIOFIL® Talaj- pH specifikus készítményekkel kombinálva javasoljuk alkalmazni. A készítmény akkor a legeredményesebb, ha a szárrészekre kerül közvetlenül azok leforgatása előtt.
További információk
- Tárolhatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűtött, de fagymentes, közvetlen napfénynek és sugárzó hőnek nem kitett, fedett helyen tárolandó.
- Eltarthatóság: eredeti, bontatlan csomagolásban:
- 0-5°C közötti hőmérsékleten 8 hónapig, (0°C alatt a termék károsodhat)
- 6-10°C közötti hőmérsékleten 5 hónapig,
- 11-20°C közötti hőmérsékleten 2 hónapig,
- 21-25°C közötti hőmérsékleten 2 hétig