PUBLIKÁCIÓK

Mezőgazdasági talajoltó törzsek nyomonkövetése molekuláris ujjlenyomat módszerrel

Kutató munkatársaink termékeink fejlesztése mellett a tudományos élet aktív résztvevői is. Kutatási eredményeikről rendszeresen beszámolnak hazai és nemzetközi tudományos rendezvényeken. BIOFIL oltóanyaggal oltott és kezeletlen szántóföldi cukorrépa kultúrában vizsgálták a BIOFIL oltótörzsek sorsát a vetéstől a betakarításig. A talaj mikróba közösség DNS-szintű vizsgálatával (molekuláris ujjlenyomat) mutatták ki a BIOFIL oltótörzsek megtelepedését, elszaporodását, nyomon követték a talajoltás hatására bekövetkező kedvező változásokat a mikróba közösség összetételében.

Részletes tartalom a címre kattintva tölthető le!

A Bacillus subtilis baktérium növénypatogén gombákat elnyomó hatásának vizsgálata

Kutatóink laboratóriumi körülmények között vizsgálták a Bacillus subtilis baktériumtörzs elnyomó hatását talajban élő és onnan fertőző növénypatogén gombák ellen. Eredményeik szerint a B. subtilis törzs képes volt gátolni, visszaszorítani mindhárom, a szántóföldi termesztés szempontjából fontos kórokozó, a Sclerotinia sclerotiorum, az Alternaria alternata és a Fusarium graminearum növekedését. Az eredmények megmutatták, hogy a talajoltás B. subtilis folyadék oltóanyaggal hatásos alkalmazás lehet a szántóföldi gyakorlatban.

További tartalom a címre kattintva érhető el!

Stressztűrő, növényi növekedésserkentő és talajjavító hatású talajbaktériumok gyűjteménye

A tudományos igényességgel összefoglalt publikációban kutatóink arról a több éves munkáról számolnak be, amely a BIOFIL talajbaktérium törzsgyűjtemény létrejöttéhez vezetett, és amely a BIOFIL termékek fejlesztésének alapjául szolgál. A törzsgyűjtemény 1500-2000 törzset tartalmaz, a legtöbbjük rendelkezik valamilyen, a növény és a talaj szempontjából hasznos mikrobiológiai tulajdonsággal. Ebből a törzsgyűjteményből került szelektálásra az a 17 törzs is, amely a BIOFIL talaj pH-specifikus oltóanyagokat (Savanyú, Normál, Lúgos) alkotja.

A címre kattintva, bővebben tájékozódhatnak a témával kapcsolatban!

Növényi növekedést serkentő hormonok termelésére képes talajbaktérium törzsek

A növényi növekedést serkentő (PGP) hatásokkal rendelkező talajbaktériumokat évtizedek óta alkalmazzák a gyakorlatban jótékony tulajdonságaik miatt. A kutatás célja a BIOFIL törzsgyűjteményből a PGP hatással rendelkező törzsek kiválogatása volt, valamint az általuk termelt hormonok kimutatása, azonosítása. A kutatók az eredmények alapján előre tudják jelezni, hogy a baktériumtörzsek képesek-e a növények növekedésére, fejlődésére pozitívan hatni, ha oltóanyagként alkalmazásra kerülnek.

Az eredményekről bővebben tájékozódhat a címre kattintva!

Talajoltóanyag törzsek tartós együttélésének vizsgálata a talajspecifikus BIOFIL talajoltóanyag termékekben

A jó talajoltóanyag egyik alapvető mutatója, hogy megfelelő élőcsíraszámban, arányban és ideig legyenek benne az egyes baktériumtörzsek. A kutatás célja az volt, hogy az egyes BIOFIL készítményeket alkotó törzseket úgy válogassák össze, hogy azok a gyártástól a kijuttatásig eltelő "tárolási" időszakban tartósan együtt, életképesen meg tudjanak maradni, megfelelően nagy élőcsíraszámmal, az előírt tárolási körülmények között. A poszteren a végeredmény látható: mindegyik törzs megfelelő sejtszámmal jelen van a tenyészetekben akár hat hónapig is.

A részletes tartalom eléréséhez kattintson a címre!

Megtekintené eredményeinket személyesen?

Regisztráljon táblaszéli találkozónkra és elvisszük egy Önhöz közeli partnerünkhöz!

Név:
Cím:
E-mail:
Telefonszám:
Preferált megye: