Cím: 1095 Budapest, Soroksári út. 48–54. Telefon: +36 1 793 2670 E-mail: info@terragro.hu   www.terragro.hu EnglishOrosz youtube facebook
terragro logo biofil logo

Hírek

Szármaradványokban rejlő értékek, a tarlóbontás jelentősége
2018. 05. 21.

Magyarország 4,3 millió hektár szántóterületének közel 88 %-án gabonaféléket, szemes és silókukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztettek 2017-ben. Ezen gabonafélék betakarításakor a termések szervesanyag-tömegének egy részét lehordjuk, termésüket szintén. Jó esetben egy része viszont a termőterületen marad, amelyet tarlóbontással visszaforgathatunk a talajba. Ezen szervesanyagok lebomlásakor, jelentős, a növények számára felvehető tápelem kerül vissza a talajba.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete által publikált cikk felhívja figyelmünket arra, hogy mezőgazdaság intenzív gazdálkodás irányába való haladása miatt, a talaj ősidők óta fennálló természetes egyensúlya felborult. Az állattenyésztés visszaszorult, így egyre kevesebb szerves trágya  kerül a talajba. A nitrogén alapú műtrágyák használata emelkedett, ezekről köztudott, hogy negatív hatásai is vannak. Ahhoz, hogy a fontos ásványi anyagok visszakerüljenek a talajba, nélkülözhetetlenné válik a biomassza (elpusztult növénytömeg) mikrobiális újrahasznosítása.

A teljes cikket ide kattintva lehet megtekinteni.