Hírek

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel
2018. 06. 12.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete ismét egy érdekes publikációval készült az érdeklődők számára. A növényi maradványok mikrobiológiai lebontása a humuszképződés, a kórokozó gombák visszaszorítása, valamint a tápelemek körforgása szempontjából fontos. A búzaszalma összetételét tekintve 34-40 % cellulóz, 30-35 % hemicellulóz és 14-15 % lignin, a növényi részekben található tápelemeken felül.

Az alábbi cikk első felében olvashatnak a két, növényi sejtfalban legnagyobb mennyiségben megtalálható biopolimerről, a cellulózról, illetve hemicellulózról. Második felében pedig azon enzimek összességéről nyújt információt, melyek a holt szerves anyagok bontásának bonyolult biológiai, biokémiai és mikrobiális folyamatában jelentős szerepet töltenek be.

A cikket ide kattintva lehet megtekinteni.