Hírek

OMÉK 2019.
2019. 10. 08.

Idén 79. alkalommal került megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. Az esemény díszvendége Marokkó volt, így új lehetőség nyílt, hogy tovább erősödjön a kapcsolat Magyarország és Marokkó között. A fórumon számos előadást hallhattunk, az agrár gazdaság fejlődésével, fejlesztésével és a jövőben várható lehetőségekkel, tendenciákkal kapcsolatban. A világ népességének növekedése a magyar mezőgazdaság számára is lehetőség és kihívás egyben, hogy a külföldi piacon új piaci pozíciót szerezzen meg. Az OMÉK lehetőséget nyújtott arra, hogy a nemzetközi kereskedők és a hazai termelők ismeretségeket kössenek, feltérképezzék a  lehetőségeket.

Arad kiállítás 2019.
2019. 10. 07.

Idén szeptember 14.-én megrendezésre került a 20. Magyar Gazdatalálkozó. A szakmai nap kezdetén átadták adományaikat a Magyarok Kenyere Program részére. A program 2010 óta a „Tizenöt millió búzaszem” jelmondattal gyűjti a felajánlott búzát a rászorulók részére.

Miért számítanak a talaj mikroorganizmusai?
2019. 10. 01.

Három nyomós indokkal válaszolunk az alábbi kérdésre.

A talaj a növény éléskamrája, ha nem vigyázunk rá, azon kaphatjuk magunkat, hogy kiürült. Ilyenkor a növény kevés, rossz minőségű termést hoz. A kultúra megfelelő fejlődésének alapfeltétele, hogy elegendő mennyiségű és megfelelő összetételű mikroorganizmus legyen a talajban.

Termőföldek nyomás alatt…
2019. 10. 01.

Az IPCC legfrissebb jelentése szerint a szárazföldi területek mintegy 75%-án kimutathatóak az emberi tevékenységek káros hatásai. A probléma már olyan súlyos, hogy az édesvízkészletek és az élelmiszerellátás is veszélybe került!

Gratulálunk!
2019. 07. 22.

Sok szeretettel gratulálunk Dr. Kutasi Józsefnek, a BIOFIL Kft. tudományos főtanácsadójának, hogy 2019. június 13-án címzetes egyetemi docens kitüntető címet kapott a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karától.

Ezúton kívánunk sok szép szakmai sikereket és jó egészséget a továbbiakra!

Karintia Kalászos Szakmai Nap
2019. 06. 27.

Június 4.-én került megrendezésre Rábahídvégen a kalászos szakmai nap. A résztvevők mindamellett, hogy megcsodálhatták a csodálatos Csodaszarvas Tájpark-ot, ahol idén megrendezésre került a rendezvény, még számos érdekes előadáson vehettek részt.

Sikerekben és élményekben gazdagon zártuk az AGRARIA kiállítást
2019. 04. 14.

Idén április 12.-én ismét megrendezésre került az Agraria Nemzetközi Mezőgazdasági és Állattenyésztési Kiállítás, Erdély legjelentősebb mezőgazdasági és állattenyésztési fóruma. Összesen 14 hazai vállalkozás vett részt a rendezvényen, hogy standjukon bemutassák cégüket, termékeiket, és azok eredményeit.

Garanciajeggyel igazoljuk termékeink minőségét
2019. 03. 28.

A BIOFIL termékek ezentúl csak zárjeggyel ellátott formában kaphatóak. Ezzel is hangsúlyozzuk termékeink megbízhatóságát, illetve garantált minőségét. A zárjegyek alapján a készítmények, visszakövethetőek és szavatolják, hogy a termék csomagolása az előállítás és a szállítás között sértetlen marad.

Vitavax 2000 csávázószer
2019. 01. 30.

A következő évben még használható a Vitavax 2000 gombaölő csávázószer az engedélyező hatóság határozata alapján. Az engedélyokirat lejárta után a készítmény nem hozható be Magyarországra.

A tervek szerint jövőre élesítik az aszálymonitoring-rendszert
2019. 01. 15.

Várhatóan a 2019-es év első felében élesítik az aszálymonitoring-rendszert. A 16 mérési ponttal indított, jelenleg 47 ponton tesztelt országos mérési rendszer várhatóan a következő év végére közel 200 mérési ponttal fog rendelkezni, rengeteg adatot szolgáltatva.

A neonikotinoidok felhasználásának változásáról
2019. 01. 05.

A jogszabályi háttér változásával 2018. december 19. után a házi méhekre és beporzó szervezetekre veszélyes neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet alkalmazni, figyelmeztet a NÉBIH!

Együttes cselekvés a termőtalajokért!
2018. 12. 13.

„Tilos a –terményen túl- szerves anyagot a szántóföldről elvinni” jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas Megyei Agrárkamara által szervezett gazdafórumon. Sajnos az elmúlt ötven évben, 90%-al csökkent a termőföldek mikroorganizmus-tartalma. A termőképességet nemcsak megőrizni, hanem lehetőség szerint fokozni is kell.

A szója a talajoltás bölcsője
2018. 11. 04.

Az uniós és hazai támogatásoknak köszönhetően 2014 óta egyre több gazdálkodó foglalkozik szójatermesztéssel. A cél, hogy a hazai szójaszükséglet minél nagyobb hányadát magyar földben és egyre jobb minőségben termeljék meg a gazdálkodók.

Miért romlanak a termőtalajok?
2018. 10. 23.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a termőtalajok minőségének, termékenységének és ásványi anyag tartalmának csökkenése. Ez, az egyre intenzívebb mezőgazdasági termelésre egyértelműen visszavezethető. Továbbá a talajok termékenységét ronthatják olyan folyamatok is, melyek alapvetően nem emberi tevékenységen alapulnak.

Új irányok a talajoltó mikrobiológiai készítmények fejlesztésében
2018. 09. 30.

Hazánk élen jár a mikrobiális talajoltó készítmények kutatása, fejlesztése területén. Ez nem csoda, hiszen lassan fél évszázadra tekint vissza Magyarországon a mikrobiológiai oltóanyag kutatás. Többek között a kiváló tehetségű, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereknek köszönhető, hogy napjainkban, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő helyet tölthetünk be.

BIOFIL-a szakszerű, hatékony őszi szárbontásért
2018. 09. 15.

Szeptemberben megkezdődik az aratási szezon második, őszi fele. Ilyenkor nem csak a betakarításra, hanem a következő vetésre is gondolnunk kell. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kimerült talajt megfelelő kultúrállapotba kell hozni, a közeli őszi, illetve tavaszi vetések idejére.

Talajbaktériumok- XXI. századi technológia a baktériumszaporításban
2018. 08. 12.

Napjainkban már számos minőségi baktériumtrágyát, talajoltó készítményt hoztak létre, melyekben olyan baktérium és gombatörzs található, amik a talaj és növény szempontjából elengedhetetlenek. Ezek a készítmények ma már csak olyan eljárással állíthatók elő, melyek a hatósági előírásoknak, szabályoknak megfelelnek és csak az erre alkalmas gyártóüzemekben hozhatók létre.

A humuszképződés folyamata és jelentősége
2018. 07. 16.

A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. Ellenálló, nehezen bomló, vízben csak meghatározott körülmények között oldódó, számos vegyületből álló anyag. Mivel a humusz egy nagyon lassú lebomlású anyag, ezért a növények számára hosszú időn át tudja biztosítani a tápanyagokat, többek között az egyik legfontosabbat: a nitrogént.

Fókuszban a szolgátatások
2018. 07. 11.


A Biofil termékpaletta már bizonyított a földeken, ám a termelőkkel való beszélgetés, az igények felmérése új szolgáltatásokat hívott életre. A Terragro célja, hogy ne csupán a termesztés eredményességére fókuszáljon, hanem a gazdák életét is tovább könnyítse...

Nyári BIOFIL Szárbontási technológia összefüggése a talaj szerves anyag mennyiségével
2018. 06. 30.

Lassan érkezik az aratás ideje, a kalászosok kezdenek sárgulni, a repce becőiben a magok kitelítődnek, barnulnak. Ezek a természeti jelek utalnak rá, hogy lassan meg kell kezdeni a betakarítást. Meg kell tervezni a jövőt, melynek kulcsfontosságú alapja a talaj szerves anyag tartalmának optimalizálása.

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel
2018. 06. 12.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete ismét egy érdekes publikációval készült az érdeklődők számára. A növényi maradványok mikrobiológiai lebontása a humuszképződés, a kórokozó gombák visszaszorítása, valamint a tápelemek körforgása szempontjából fontos. A búzaszalma összetételét tekintve 34-40 % cellulóz, 30-35 % hemicellulóz és 14-15 % lignin, a növényi részekben található tápelemeken felül.

Szármaradványokban rejlő értékek, a tarlóbontás jelentősége
2018. 05. 21.

Magyarország 4,3 millió hektár szántóterületének közel 88 %-án gabonaféléket, szemes és silókukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztettek 2017-ben. Ezen gabonafélék betakarításakor a termések szervesanyag-tömegének egy részét lehordjuk, termésüket szintén. Jó esetben egy része viszont a termőterületen marad, amelyet tarlóbontással visszaforgathatunk a talajba. Ezen szervesanyagok lebomlásakor, jelentős, a növények számára felvehető tápelem kerül vissza a talajba.

Talajoltás fungisztatikus hatású készítményekkel
2018. 04. 01.

A Föld népességének növekedésével egyre intenzívebbé válik a mezőgazdasági termelés. Ennek következtében kevesebb idő jut a talaj „pihentetésére”, nem ritka a monokultúrás művelési mód sem. Ezen tendenciák hatására a kártevő rovarok elszaporodtak, illetve a növénybetegségek száma megnőtt. E-problémák mértékének súlyosbodása a kémiai védekezés mértékének növekedését eredményezi, melynek bizonyítottan számos hátránya és negatív következménye van.

BIOFIL Talajoltó Technológia – A modern termesztéstechnológia alapja, a talajoltás csúcsa
2018. 03. 20.

Egészséges talaj = Egészséges növény. A mezőgazdasággal foglalkozók körében nem lehet kérdés, hogy a művelt területek talajainak állapota egyértelműen meghatározza a termés mennyiségét és minőségét. Éppen ezért az eredményes termesztés elhagyhatatlan eleme a minőségi termékekkel történő talajoltás.

Ki mint vet, úgy arat! –Természetes technológia a mai mezőgazdaságban- Talajoltás
2018. 03. 20.

A mezőgazdasággal foglalkozó emberek korán kelők. Nem csak a napszakokat illetően, hanem az évszakok tekintetében is. Új agrotechnikai eljárások, újabb lehetőségek, hogy minél több fejlesztést bevethessenek a jobb termés érdekében. A föld felszínén látható, tapintható jelenségekre mindenki odafigyel, na de mi zajlik a felszín alatt? Erről szól a Magyar Gyártók és – Forgalmazók Szakmai Szervezetének jelen cikke.

BIOFIL Talajoltó Technológia - A modern termesztéstechnológia alapja, a talajoltás csúcsa
2018. 03. 15.

Talajaink megújuló természeti erőforrások, pusztulásuk jóval gyorsabb, mint természetes képződésük. Így a talajoltás jelentősége nem kérdés, a talajok általános és kultúrállapota egyértelműen meghatározza a termés mennyiségét, illetve minőségét.

Mikroorganizmusok szerepe a biokémiai ciklusokban
2018. 02. 15.

Egy jó gazda nem csak a betakarított mennyiségre, hanem annak minőségére is egyaránt odafigyel. A Magyar Talajbaktérium-gyártók és forgalmazók elkötelezett hívei a termelők ismereteinek bővítésében való szerepvállalásnak.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és –forgalmazók Szakmai Szervezetének sörárpa kísérletéről
2018. 01. 01.

A 2017-es évi üzemi vizsgálat eredményei tovább erősítik a szakmai szervezet tagjainak elhivatottságát céljaik megvalósításában, mely szerint a talajoltó készítmények használatával hatékonyan növekedjen a fenntartható és jövedelmező termelés a mezőgazdaságban. Ahhoz, hogy ez a növekedés végbemenjen egy több éves termesztési kutatást indítottak a NÉBIH-el együttműködve. Alábbi cikkünkben a 2017-es évi árpa növénykísérletük kulcsfontosságú eredményeit összegzik.

Magyar Talajbaktérium-gyártók és –forgalmazók 2017. évi eredményei
2017. 11. 02.

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezetének aktuális cikkében a 2017-es munkájuk eredményeit ismertetik, illetve tapasztalataikat fejtik ki, valamint következő évre tervezett üzemi vizsgálataikat ismertetik.

Őszi kalászos termesztésben is bizonyított a talajoltás!
2017. 10. 15.

Hogy miért is van jelentős szerepe a szárbontásnak? A Magyar Talajbaktérium-gyártók és Forgalmazók Szakmai Szervezete folytatja a 3 éves baktériumos kísérlet bemutatását, jelen cikkében a szárbontás jelentőségével foglalkozik.